Uiteindelijk heeft de sociale website Facebook besloten om aandelen te plaatsen bij het beleggend publiek. Maar niet door een Initial Public Offering (IPO) ofwel beursgang maar door een Private Placement (de onderhandse plaatsing van aandelen, waarbij deze rechtstreeks, zonder openbare inschrijving bij beleggers worden geplaatst.
In feite geschiedt deze plaatsing van 500 miljoen dollar aan aandelen aan een special purpose vehicle, opgericht door de bank Goldman Sachs. Op deze manier omzeilt Facebook de overschrijding van de limiet van 500 aandeelhouders, waardoor het niet hoeft te voldoen aan de publicatieverplichtingen van een beursgenoteerde onderneming. In feite is dit een legale innovatie omdat een beursgang niet meer nodig is, terwijl toch voldoende beleggers de mogelijkheid hebben om aandelen te kopen en Facebook voldoende eigen vermogen kan acquireren.
Goldman Sachs plaatst de aandelen via een beleggingsvehikel bij zijn rijkste klanten. Deze moeten minimaal $ 2 miljoen inleggen en mogen hun belegging niet eerder dan in 2013 van de hand doen. Het beleggingsvehikel krijgt een omvang van $ 1,5 miljard. De vraag is dusdanig groot dat de bank is gestopt met het aannemen van orders.
Goldman Sachs vraagt een vergoeding van 0,5% voor de kosten plus 4% voor de inschrijving, de zogeheten 'upfront fee', en nog eens 5% als er winst wordt gemaakt.
Een paar jaar geleden een beursgang nog de droom van elke startende onderneming, maar nu zijn er blijkbaar veel aantrekkelijker alternatieven. Een notering aan de beurs heeft veel van zijn glans verloren door de strenge regelgeving en de opkomst van de korte-termijn handelaren waardoor veel bestuurders van mening zijn dat zij de controle over de onderneming verliezen. Daarnaast zijn de kosten van een beursnotering ook steeds hoger geworden.
De conclusie die zich daarbij opdringt is dat de toegenomen kosten van een publieke notering het gewone beleggend publiek de mogelijkheid ontnemen om ook een aandeel te kopen in een mogelijk lucratieve belegging. Nu is dat gereserveerd voor de rijke klanten van Goldman, waar tegenover staat dat deze dan ook vooraan in de rij staan als het later drastisch misgaat.
Feit is dat Facebook een helder signaal afgeeft, een publieke notering is minder aantrekkelijk geworden en een direkte plaatsing is een aantrekkelijk alternatief, zoals ook Groupon, Twitter en Zynga laten zien.
Steven Pearlstein tekent daarbij aan dat dit volgens hem ook een goed beeld geeft van het rauwe kapitalisme op Wallstreet dat nog steeds werkt ondanks de kredietcrisis, waarbij vriendjespolitiek en voorkennis van een kleine kring van geprivilegieerden als norm gelden.
We zagen dit gedrag al eerder tijdens de internet-hype, waarbij de grote zakenbanken het spel beïnvloedden door door hun eigen analisten de toekomstige prestaties van ondernemingen die zijn naar de beurs brachten veel te zonnig voor te stellen. Daarnaast reserveerden zij een flink deel van aandelen voor zichzelf en voor hun rijke klanten tegen de uitgiftekoers.
Voor de goede orde, dit gedrag is stevig aangepakt en er is nog niets bekend dat er op zou wijzen dat dit spelletje in een nieuw jasje is gestoken. Dat gevaar ligt echter wel weer op de loer, want het ook dit keer weer om heel veel geld en dan wordt de moraal nogal eens achtergesteld.
Ik deel ook niet de conclusie van Larry Ribstein dat de regels die bedacht zijn om de beursmarkt veilig te maken voor de gewone belegger er uiteindelijk in resulteren dat zij worden uitgesloten.
Ik denk dat dit fenomeen niet alleen wordt veroorzaakt door de strengere regels en hogere kosten bij een beursgang.
De beurs is in deze tijd niet meer het enige middel om grote sommen geld bij beleggers in te zamelen. Er zijn voldoende andere alternatieve gekomen, die blijkbaar beter voldoen dan een beursgang.
Het betekent wel dat de kwaliteit van veel IPO's zal afnemen omdat de beste beleggingskansen steeds meer buiten de beurs de markt op gaan. In de toekomst zullen IPO's dan ook veel meer gebruikt worden om zittende aandeelhouders aan liquide middelen te helpen of om startende ondernemingen met minder goede vooruitzichten aan startkapitaal te helpen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten